NL gratis verzending bij bestellingen van €25 of meer, BE bij €35 of meer | Verzending binnen 2 werkdagen

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11245″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Eén van mijn favoriete dingen om te doen om te relaxen (en in het algemeen eigenlijk) is kunst maken! Zeker in ongeveer de laatste 6 maanden (dat kan iets te maken hebben met een wereldwijde gebeurtenis…) haal ik er veel plezier uit. Sinds mijn lifestyle wat bewuster is geworden, kijk ik ook wat kritischer naar mijn kunstbenodigdheden. Dus het leek me leuk om mijn favoriete duurzame kunstbenodigdheden met jullie te delen.

Wel wil ik eerst nog zeggen dat duurzaamheid in kunstbenodigdheden kan worden benaderd op verschillende manier. Zo kan je kijken naar levensduur, dierenleed en materiaal. Als iets van plastic is gemaakt maar het gaat een leven lang mee kan het natuurlijk best duurzaam zijn als je er goed voor zorgt. De dingen die ik in deze post deel zijn mijn favoriete duurzame items voor verschillende redenen, dat zal je vanzelf wel zien. Deel hieronder ook jouw kijk op duurzaamheid![/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11243″ img_size=”full”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Vulpen

Mijn favoriete kunstenaars-item in het algemeen is ook nog eens pretty eco. Als je nog nooit met een vulpen hebt geschreven dan zou je het het beste kunnen vergelijken met een fineliner. Waarom ik dit een duurzame optie vind, is omdat als je een goede vulpen koopt hij je hele leven mee kan. Zelf heb ik een Waterman vulpen met een gouden nib geërfd van mijn opa en het is de enige pen waar ik nog mee schrijf. Je kan (plastic) cartridges kopen met ink of, de meest duurzame optie, een glazen pot met inkt en deze gebruiken voor een converter in je pen die opnieuw en opnieuw kan vullen. Eén potje inkt gaat heel lang mee dus je hebt alleen eens in de zoveel jaar, afhankelijk van hoeveel je schrijft, dat glazen potje als afval. En die kan je natuurlijk nog recyclen ook! Met zo weinig afval vind ik dit en super duurzame optie vergeleken met plastic pennen die je eenmalig gebruikt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11241″ img_size=”full”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Olifantenpoeppapier

Tja, mijn andere favoriete kunst-item? Olifantenpoeppapier natuurlijk! Gemaakt van 30% olifantenpoep en 70% gerecycled papier zoals oude kranten. 100% is dus materiaal wat anders afval zou zijn geweest. Andere voordelen van olifantenpoeppapier zijn dat er veel minder water en energie wordt verbruikt bij het maken dan bij normaal papier, er minder uitstoot bij komt kijken en als bonus wordt het nog Fairtrade gemaakt ook! Ik ga hier dieper op in in deze blogpost.  Ik gebruik olifantenpoeppapier graag om op te schetsen en tekenen (met mijn vulpen!) of om werk gemaakt met Procreate op te printen… Enter mijn volgende favoriete kunstmateriaal:[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11247″ img_size=”full”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

iPad/Apple pen/ProCreate

Natuurlijk zou ik dit niet aan iemand aanraden die net begint met (duurzaam) kunst maken want het is een grote uitgave, maar ik wil hem toch graag benoemen. Ik gebruik mijn iPad namelijk heel graag in combinatie met mijn Apple pen en ProCreate om kunst te maken. Het is naar mijn mening een duurzame optie omdat je oneindig vaak overnieuw kan beginnen en aanpassingen kan maken aan een werkje, zonder dat je papier of andere materialen “verspilt”. Als mijn werk klaar is, print ik deze alsnog graag uit op een vel olifantenpoeppapier, maar ik heb dan natuurlijk maar 1 velletje nodig. Als je echt graag en veel tekent/schildert/schetst en je serieus bent in jouw ontwikkeling als kunstenaar kan ik je een iPad met Apple pen echt heel erg aanraden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11249″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Waterverf

Laat ik starten met te zeggen dat verf over het algemeen helaas niet zo’n duurzaam materiaal is. Vaak zijn de kleuren giftig en daarnaast niet vegan. Áls je toch met verf wilt werken is waterverf in mijn opinie de beste keuze. De meeste waterverf sets bestaan uit “napjes” kleuren. Als 1 kleur op is, kan je simpelweg 1 napje vervangen. Je hebt daardoor dus erg weinig afval. Daarnaast gaat waterverf erg lang mee, omdat je het product letterlijk verdunt en je opgedroogde verf gewoon opnieuw kan activeren. Als je perse wil dat je verf vegan is kan je het beste contact opnemen met het merk waarvan je wil kopen om te checken welke kleuren vegan zijn, aangezien dit per kleur kan verschillen. Er zijn ook kleine merken die zelf duurzame, natuurlijke waterverf met de hand maken, zoals @Aafkedraws, die ik op instagram vond![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11251″ img_size=”full”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Elk item dat je al bezit

Misschien is deze een beetje gek… maar als je al veel kunstbenodigdheden bezit die niet duurzaam zijn, dan is het zeker niet duurzaam om ze weg te gooien en vervangen met wel duurzame opties. Gebruik en koester wat je hebt. Als het eenmaal opgebruikt is en je ondertussen beter weer kan je het altijd vervangen met iets duurzaams. Maar materialen wegdoen die nog helemaal ok zijn is super zonde![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Begrijp me niet verkeerd. Kunst maken moet vooral leuk zijn en je moet je nooit schuldig voelen omdat je papier hebt “verspilt” aan een mislukte tekening. Dat hoort er nou eenmaal bij als je graag kunst maakt. Maar als je om duurzaamheid geeft en je bent creatief, dan denk ik wel dat het heel leuk en nuttig kan zijn om erbij stil te staan en langzaam je kunstbenodigdheden te verduurzamen!

Laat je me hieronder weten wat jouw favoriete duurzame kunstbenodigdheden zijn?[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pretty ECO is temporarily closed!

We are currently working on this page you’ve landed on, and we’re sorry to inform you Pretty ECO is closed until the end of June. We will be back with a brand new website and products.  Hope to see you soon!